Back to top medicaltime.bg

Университетска болница „Лозенец“ организира безплатни прегледи по случай Световния ден за борба с диабета Всяка година на 14-ти ноември отбелязваме Световния ден  на захарния диабет, който се чества от 1991  под егидата на Световната здравна организация, а от 2007 г. е официално признат и от ООН. Датата е избрана неслучайно, защото тогава е роден Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест  през 1921 г., извлича инсулин от панкреаса на куче. С  това откритие двамата учени променят облика на заболяването и две години по-късно получават Нобелова награда.

    Световните статистики сочат, че на всеки 10 секунди по двама души се разболяват от диабет, а един умира от усложненията, свързани със заболяването. В България броят на болните надхвърля 505 000.  По данни на последния изнесен доклад на Световната здравна организация (СЗО), в света над 537 млн.  души на възраст между 20 и 79 години страдат от диабет. Предвижда се до 2030 г. техният брой  да нарасне до 643 млн., а до 2045 г. - до 783 млн. души.

     Основните  рискови фактори за развитие на диабета са наднорменото тегло,   наличието на първостепенна родственост на болни с това заболяване, заседналият и нездравословен  начин на живот – висококалорийно хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието.                  

Симптомите, които насочват към нуждата от консултация с ендокринолог, са силно изразена жажда, често уриниране, загуба на тегло, увеличен апетит, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост, болка и изтръпване по крайниците. При голяма част от хората с диабет тип 2  липсват признаци на заболяването и то се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод. Последствията и усложненията от диабета могат да засегнат множество органи и системи, което превръща заболяването в социално-значимо и с потенциал за развиваща се глобална пандемия.

Във връзка с отбелязване на Световния ден за борба с диабета,  на 14 ноември 2022 г.,  в Университетска болница „Лозенец“, ул. „Козяк“, № 1, се организират безплатни лабораторни изследвания и последващи медицински прегледи при ендокринолог.

Лабораторните изследвания  се провеждат в манипулационната на Клиничната лаборатория от 07.30 до 10.00 ч., задължително на гладно и без консумация на кафе. Препоръчително е да не се приема храна 12 часа преди провеждането на лабораторните изследвания. Пакетът изследвания включва гликиран хемоглобин, креатинин, чернодробни ензими. Резултатите се получават в рамките на работния ден (лично или по интернет).

Явилите се на лабораторните изследвания ще получат  консултация при ендокринолог. След приключване на лабораторните изследвания следва измерване на тегло и талия за оценка на антропометричните показатели. Прегледите при ендокринолог ще се провеждат от 11.00 ч. в кабинет по вътрешни болести на първия етаж на Медицинския център.

Заявките за безплатните прегледи ще се осъществяват през контактната ни форма, както и на тел. 02 96 07 682.

С подкрепата на Булмар.бг